Eğitimler / Ben Problem Çözebiliyorum



 


Ben Problem Çözebiliyorum

BEN PROBLEM ÇÖZEBİLİYORUM

Çocuklara, sorunları fark edecek ve ortaya çıkan sorunları da çözebilmelerine yardım edecek düşünme becerilerini öğretmektir. NE düşüneceklerini değil, NASIL düşüneceklerini öğretir. Çocuklara, kendi başlarına düşünmeleri için yol gösterir. Çocuklara, kendi düşüncelerini nasıl değerlendireceklerini, sorunlara kendi başlarına olabildiğince çok sayıda çözüm yolu düşünmeye özendirir.
Sorun Çözmek İçin Gereken Ön-Beceriler
- Sorun çözebilmek için gereken sözcük dağarcığını öğrenme,
-Kişinin kendisinin ve diğerlerinin duygularını tanıması,
- Diğer kişinin bakış açısını dikkate alma.
-Sorun Çözme Becerileri
- Birden fazla çözüm yolu düşünme, her çözüm yolunun olası sonuçlarını dikkate alma, -Hangi çözüm yolunun seçileceğine karar verme.
Sorun Çözme Becerileri, çocuklara oyunlar, öyküler, kuklalar kullanılarak ve rol oynama yöntemleri ile öğretilir. Öğrenilen becerilerin, gerçek yaşamda nasıl kullanılabileceğine ilişkin yol gösterilir.
Çocuklar açısından;
- Öncelikle, çocuklar için eğlenceli bir programdır. Çocuklar bu dersleri bir oyun olarak düşünürler ve gerçek yaşamı bu oyunlar aracılığıyla öğrenirler.
- Kendine güven oluşturur.
- Alternatif çözümler üretmelerini özendirir.
- Yeni sorunlarla uğraşma becerileri sağlar. - Akranlarıyla toplumsal etkileşimi kolaylaştırır.
- Başkalarına karşı duyarlılıklarını artırır.
- Bağımsızlığı arttırır.
Öğretmenler açısından;
- Okulun öğretimsel ve eğitsel programlarını pekiştirir.
- Daha olumlu bir sınıf atmosferi yaratır.
- Çatışmalarla uğraşmak için ayrılan süreyi azaltır.
- Piramit şeklinde bir öğrenme (birbirleri üzerine inşa edilen dersler) fırsatı verir. - Başka durumlara da uygulanabilecek nitelikte beceriler kazandırır.
- Öğretmenlerin de sorun çözme becerilerini arttırır.
Ana-babaların ve öğretmenlerin çocuklarla daha iyi ilişki kurabilmelerinde, yaşanan sorunları daha etkili bir biçimde çözebilmelerinde, farklı zamanlarda uygulanan farklı yaklaşımları sürekli izliyoruz. Birbirlerinden etkilenerek gelişen bu modellerin en sonuncusu “Ben Problem Çözebilirim” yaklaşımının diğerlerinden farkı, sorunu yaşayanın düşünmesi ve onun çözmesidir. Aşağıda, sorun çözme becerisi kazandırma eğitiminde gelişen tarihsel süreç ve yaklaşımların temel farkları verilmektedir.
-DIR / DEĞİL YA DA / YOKSA VE YAP / YAPMA BAZI / HEPSİ (BÜTÜN / TÜM) EĞER – O ZAMAN AYNI / FARKLI ÖNCE / SONRA ŞİMDİ / HEMEN / DAHA SONRA OLABİLİR / BELKİ NİÇİN / ÇÜNKÜ ADİL / DÜRÜST ADİL DEĞİL / DÜRÜST DEĞİL
53 ders olarak 53 gün süren BPÇ müfredatı sonucunda öğrencilerin aşağıda adı geçen duyguları tanıma, farkına varma bilinçlerinde bir gelişme olacağı vurgulanır. Böylece öğrencilerin sorunların farkına varma, sorunlara çözüm üretme hem de sözcük dağarcıklarında bir gelişme olacağı beklenir. BPÇ müfredatında yer alan dersler aşağıda adı verilen duygu sözcükleri üzerine yapılandırılmıştır.
*Kızgın, *Endişeli, *Duygusuz, *Mahcup, *Bahtiyar, *Sıkılmış, *Güvenli, *Üretken,
*Zihni karışmış, *Morali bozuk, *İradeli, *İnanılmaz, *Düş kırıklığına uğramış *Öfkeli,
*Kızdırılmış, *Heyecanlı, *Kıskanç, *Korkmuş, *Hüsrana uğramış, * Minnettar,
*Kederli, *Çaresiz, aciz, *Umutlu, *İncinmiş, *Farksız, *Emniyetsiz, *Düşünceli,
*Zavallı, *İhamlı, *Haset, *Neşeli, *Yalnız, *Olumsuz, *İnatçı, *İyimser, *Kırgın,
*Pasif, *Şaşkın, *Pişman, *Ferahlamış, *Küskün, *Üzgün, *Tatmin olmuş,
*Şok olmuş, *Hasta, *Sempatik, *Tehdit edilmiş, *Zafer kazanmış, *İçine kapanık